Kom Binnen in de Kleine Zaal
do 12 okt 2017
Ontdek de bijzondere Kleine Zaal. Waar u de musici kunt horen ademhalen en bijna aan kunt raken...
Onderdeel van
Kleine Zaal
De Kleine Zaal is, net als de eronder gelegen Spiegelzaal en Koorzaal, ovaalvormig. De zaal is 20 meter lang, 15 meter breed en biedt plaats aan 439 bezoekers. Rondom de Kleine Zaal bevinden zich de Felix de Nobel-foyer, de Franse Foyer, de omloop en de voorhal.
Historie
In de Kleine Zaal werd op 12 mei 1888 het eerste concert gegeven, door onder anderen de toen 26-jarige Vlaamse operatenor Désiré Pauwel. In de meer dan 125 jaar die is verstreken, is er niet veel veranderd ín maar wel rondóm de zaal. De ramen die vroeger in de buitenmuur aan de kant van de voormalige tuin zaten, zijn verdwenen. Waar ooit de kasteleinswoning was, is nu de Franse foyer. Met de in 1988 aangebouwde omloop is de Kleine Zaal helemaal in Het Concertgebouw geïntegreerd.
Balzaal
Het podium van de Kleine Zaal kon vroeger worden verwijderd, zodat de zaal ook als balzaal dienst kon doen. Het strijkorkest of -kwartet nam dan plaats op het balkon. De (toen nog 450) stoelen in de zaal stonden los en konden hierdoor makkelijk worden verwijderd. Rond 1900 werden de stoelen op last van de brandweer gekoppeld.
Felix Meritis
De eveneens ovale muziekzaal in het honderd jaar eerder gebouwde Felix Meritis, aan de Keizersgracht, diende als voorbeeld bij de bouw van de Kleine Zaal. De twee zalen zijn vrijwel identiek.
Kamermuziek en liedrecitals
De Kleine Zaal, veel intiemer opgezet dan de Grote Zaal, is uitermate geschikt voor kamermuziek en liedrecitals. De zaal wordt ook gebruikt voor masterclasses met publiek.
Verbouwing
In 2003-2004 is de Kleine Zaal volledig gerenoveerd. Bij deze renovatie heeft interieurarchitecte Evelyne Merkx kleur ingezet als een van de bepalende factoren. Kleur is immers belangrijk voor de manier waarop mensen een ruimte ervaren. Er is gekozen voor auberginekleurige stoelen en gordijnen.