Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

De Concertgebouw Prijs 2020 wordt toegekend aan dirigent Jaap van Zweden. Dat heeft de directie van Het Concertgebouw vandaag bekendgemaakt. De prijs wordt hem op 7 mei uitgereikt, aan de vooravond van het Mahler Festival 2020 waarin Jaap van Zweden een prominente rol speelt.

Tijdens het vorige Mahler Festival (1995) speelde hij de Eerste symfonie van Mahler als concertmeester van het Concertgebouworkest. In 2020 opent Van Zweden het Mahler Festival met deze symfonie op hetzelfde podium, maar nu als chef-dirigent van de New York Philharmonic.

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, zegt over de toekenning van de Concertgebouw Prijs: ‘Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.’

Twee prijzen
Op 16 oktober werd Jaap van Zweden met het Hong Kong Philharmonic Orchestra tijdens de Gramophone Classical Music Awards 2019 uitgeroepen tot orkest van het jaar vanwege de uitmuntende opnames in het afgelopen jaar, waaronder Wagners volledige Ring-cyclus . Eerdere erkenning voor zijn kwaliteiten als dirigent kreeg hij met de toekenning van een Edison in 2012 voor de opname van Wagners Parsifal. In datzelfde jaar werd Jaap van Zweden door Musical America gehuldigd als Conductor of the Year.

Biografie Jaap van Zweden
Sinds het seizoen 2018-2019 is Jaap van Zweden music director van de New York Philharmonic. Daarmee keerde de Amsterdammer terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool studeerde aan de Juilliard School of Music. Drie jaar later werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest, de jongste uit de geschiedenis. In 1996 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok voor de baton. Onder meer werd hij chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 – een functie die hij tot 2018 vervulde – nam zijn carrière een internationale vlucht. Hij was te gast bij vooraanstaande orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het Concertgebouworkest. In 2012 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Concertgebouw Prijs
De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

---

Jaap van Zweden - credits: Simon van Boxtel

Jaap van Zweden - Credits Keith Hiro

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Job Noordhof, Hoofd marketing, communicatie en verkoop van Het Concertgebouw, via 020-5730576 of j.noordhof@concertgebouw.nl.

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 730.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie.