Een Concertgebouw voor de toekomst
Wij willen Het Concertgebouw, ons artistieke aanbod en educatieprogramma op een duurzame wijze in topconditie doorgeven aan volgende generaties.
Met onze keuzes en resultaten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) willen we direct bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties op het gebied van Milieu, Maatschappij en Goed bestuur de zgn ESG’s.
De structurele verduurzaming van ons prachtige historische gebouw is gestart in 2012. En sinds 2023 is de ambitie van Het Concertgebouw om te verduurzamen verankerd in onze strategische doelen richting 2028. Deze ambities betreffen naast de verduurzaming van het gebouw ook onze organisatie als geheel en alle activiteiten die we ontplooien.
Ecologische voetafdruk
Voor de verduurzaming van het gebouw hanteerden we tot nu toe de BREEAM-certificering, die we in 2014 als eerste culturele organisatie in Nederland hebben behaald. Voor monumentale panden zoals Het Concertgebouw, is de BREEAM certificering door aangescherpte criteria nu – tien jaar later – nauwelijks meer haalbaar. We zullen de hercertificering daarom laten vallen. Hiervoor in de plaats gaan we de milieubarometer en de Green Key-certificering gebruiken.
De Milieubarometer is een instrument dat ons helpt om de milieuprestatie van de organisatie te meten en te monitoren. Het geeft inzicht in onder andere energie- en waterverbruik, afvalproductie en CO2-uitstoot. Met deze informatie kunnen we gericht maatregelen nemen om onze ecologische voetafdruk te verminderen.
In 2024 hopen we de Green Key certificering voor een Muziekpodium te behalen. De 12 normen die binnen Green Key worden gehanteerd sluiten naadloos aan bij onze ESG's op het gebied van Milieu, Maatschappij en Goed bestuur. Green Key is een stichting met het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de gastvrijheidssector met 750 leden in Nederland en is een onderdeel van de Foundation for Environmental Education (FEE): één van ‘s werelds grootste organisaties voor milieueducatie. Wereldwijd zijn er meer dan 5000 bedrijven in ruim 60 landen gecertificeerd met Green Key.
Maatregelen
Voor de verduurzaming van ons gebouw, organisatie en activiteiten zijn de onderstaande maatregelen reeds genomen:
- Er is een ‘Green Team’ samengesteld dat zorg draagt voor de realisatie van onze verduurzamingsambities en dat het proces bewaakt;
- Inkoop van groene stroom;
- Gebruik maken van zo min mogelijk (of in ieder geval duurzame) schoonmaakmiddelen;
- Gescheiden afvalinzameling (glas, papier, PMD, rest);
- Het gebruik van energie, gas en water wordt beperkt door:
- Energiezuinige LED-verlichting in publieksgebieden en podia;
- KWh-meters geplaatst om diverse installaties te kunnen monitoren;
- Duurzame aansturing van verlichting en klimaatinstallaties op basis van de bezetting in Het Concertgebouw;
- Gebruik van sensorverlichting;
- Optimalisatie van de luchtkwaliteit door continu lucht te verversen en te recirculeren d.m.v. het ventilatiesysteem;
- Tapwatersysteem voor bezoekers.
Bevorderen sociaal werk- en leefklimaat
Uitvoeren van het plan Concertgebouw Connects:
- Het Concertgebouw wil de diversiteit in onze samenleving omarmen en voor iedereen een inclusieve en veilige omgeving bieden: voor medewerkers, musici en ons publiek. Met het vormgeven van het D&I beleid handelt Het Concertgebouw hiermee conform de Code Culturele Diversiteit en Inclusie.
Uitvoeren van fair practice code en fair pay:
- Het Concertgebouw onderschrijft en hanteert de Fair Practice Code Cultuur en de daarin opgenomen vijf principes: solidariteit, transparantie, duurzaamheid, diversiteit en vertrouwen. We geven de thema’s duurzaamheid en diversiteit extra aandacht door deze op te nemen in onze strategische kerndoelstellingen in de periode 2025-2028.
- Het Concertgebouw tracht zoveel mogelijk de CAO voor de Podiumkunsten te volgen, maar kent een eigen salarissysteem en pensioenregeling. Het Concertgebouw honoreert alle medewerkers, zowel diegenen met vast overeengekomen werktijden alsook medewerkers met een oproepovereenkomst, volgens het salarissysteem van Het Concertgebouw. Stagiairs ontvangen een stagevergoeding (waarbij minimaal de CAO voor Nederlandse Podia gevolgd wordt). Wij bieden medewerkers in principe een arbeidsovereenkomst aan en werken in zeer uitzonderlijke gevallen met een freelance-overeenkomst. Met freelancers wordt een uurtarief overeengekomen dat 50% boven het salarisniveau ligt van werknemers met vast overeengekomen werktijden, analoog aan de CAO voor Nederlandse Podia. Alle medewerkers nemen zoveel als mogelijk deel aan bijzondere activiteiten binnen Het Concertgebouw zoals het jaarlijkse personeelsfeest. Een groot deel van de middelen die Het Concertgebouw besteedt, wordt direct of indirect uitgegeven aan honoraria voor concerten en projecten. We vinden het van groot belang dat musici, componisten en alle betrokkenen bij de totstandkoming van concerten en voorstellingen op een eerlijke manier volgens de geldende richtlijnen worden beloond.
- Musici die optreden tijdens de lunchpauzeconcerten ontvangen minimaal een honorarium dat gebruikelijk is binnen de sector (VSCD) en recht doet aan Fair Pay. Uitzondering op deze regel zijn conservatoriumstudenten, voor wie optreden in Het Concertgebouw onderdeel van hun opleiding is. Zij ontvangen een onkostenvergoeding, een lunch en twee toegangskaarten.
We dragen zorg voor een veilige werkomgeving:
- We streven met ons beleid naar een werkomgeving waar iedereen zich welkom en veilig voelt en hebben procedures uitgewerkt om dit beleid te borgen. We kennen een interne gedragscode. Er fungeren binnen Het Concertgebouw drie vertrouwenspersonen, die hiertoe een opleiding hebben gevolgd. Het Concertgebouw is via de VSCD aangesloten bij Mores en heeft eveneens via de Arbodienst toegang tot externe vertrouwenspersonen. Tijdens onze medewerkersbijeenkomsten besteden we telkens aandacht aan het belang van een veilige werkomgeving en attenderen de collega’s op de procedures.
Governance/goed bestuur
Het Concertgebouw hanteert de Governance Code Cultuur en draagt deze uit. Het biedt een instrument voor goed bestuur en toezicht. De statuten van Het Concertgebouw N.V. schrijven de aanwezigheid van een Bestuur en een Raad van Commissarissen voor. Daarbij worden de principes, zoals vastgelegd in het Raad van Toezichtmodel van de Governance Code Cultuur, als uitgangspunt genomen.
De Raad van Commissarissen onderschrijft de principes en aanbevelingen van de Code en spant zich in hieraan te voldoen, rekening houdend met de activiteiten van Het Concertgebouw en het daaraan verbonden financieel en maatschappelijk belang. De Raad van Commissarissen evalueert jaarlijks het functioneren van de Raad. Het bestuur (hierna de directie) is verantwoordelijk voor de algemene en dagelijkse leiding, het functioneren en de resultaten van Het Concertgebouw. De directie gaat verantwoord om met alle betrokkenen en middelen van de organisatie. Van de directie wordt verwacht dat zij zorg draagt voor een veilige werkomgeving van de medewerkers. Jaarlijks voert de voorzitter van de Raad van Commissarissen, in aanwezigheid van de commissaris wier portefeuille Personeel en Organisatie behelst, een evaluatiegesprek met beide directieleden. Twee andere belangrijke codes waar we ons beleid en organisatie naar inrichten, zijn de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.