Inclusiviteit en diversiteit
Het Concertgebouw wil een concertzaal zijn waar iedere bezoeker zich welkom voelt. Natuurlijk de bezoekers die hier al jaren komen, maar juist ook diegenen die de drempel voor de eerste keer overgaan. Jong en oud, met al hun verschillende achtergronden en persoonlijke muziekvoorkeuren. Van Klassiek tot pop, Van orgel tot ud, in de Grote Zaal of juist de Kleine Zaal, van solist tot symfonieorkest, van een Zondagochtendconcert tot diep in de nacht: allemaal in Het Concertgebouw.
Op deze pagina laten we zien hoe we in de praktijk werken aan inclusiviteit en diversiteit.
Interviewserie: Van exclusief naar inclusief
Het Concertgebouw wil iedereen verwelkomen. Maar niet iedereen voelt zich welkom in Het Concertgebouw. Dat is een ongemakkelijke waarheid.
Welke kansen zijn er om Het Concertgebouw en de wereld van de klassieke muziek meer inclusief te maken? Journalist en schrijver Stephan Sanders legt in een maandelijkse interviewreeks de vraag voor aan uiteenlopende prominenten.
De interviews zijn online te lezen, en verschijnen bovendien op 17 november 2022 in boekvorm.
Backstage: George van der Heijden, manager diversiteit en inclusie
Bewustwording is het sleutelwoord tot verandering, zegt George van der Heijden, sinds vier maanden manager diversiteit en inclusie bij Het Concertgebouw. ‘Wil je als organisatie overleven, dan zul je nú op zoek moeten naar nieuw publiek.’
Podcast: Gemiste Sterren
In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Klassiek) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek.
Waarom heeft men nauwelijks van hen gehoord? Zouden zij niet een plek verdienen tussen de bekende namen als Mahler en Stravinsky op het balkon van Het Concertgebouw.
In beeld: From Southeast With Love
Op 5 juni stond Het Concertgebouw in het teken van stadsdeel Zuidoost. De beste artiesten uit Zuidoost traden op tijdens een zinderende avond.