Over Georg Friedrich Händel: voorman van de Barok
do 24 aug 2023 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw
- Georg Friedrich Händel (Duitsland 1685-Engeland 1759)
- Beroemde stukken: Messiah, Water Music, Rinaldo
- Nationaliteit: Geboren in Duitsland liet Händel zich in 1727 nationaliseren als Brit. Vanaf dat moment noemde hij zich George Frideric Handel.
- Stijl: Barok
- Vurig type: meer dan eens belandt Händel in vechtpartijen, en als de solisten in zijn stukken niet naar zin presteren, beledigt en bedreigt hij ze.
Over Georg Friedrich Händel
Het gezin Händel leidt in het Duitse Halle een prima leven. Vader Georg werkt als barbier-chirurgijn voor de elite en zelfs de adel. Voor zijn zoons zag hij een vergelijkbaar pad voor zich. Dat zoon Georg liever muziek maakt, en zelfs bij vaders opdrachtgevers opvalt – hij mag er orgel spelen in de kapel – valt niet goed bij hem. Het verhaal gaat dat Händels moeder haar zoon helpt stiekem een klavichord in huis te smokkelen, zodat hij op zolder kan spelen.
Als zijn zeventiende begint Händel (wellicht ter nagedachtenis aan zijn inmiddels overleden vader) een ‘verstandige’ studie: rechten. Tegelijkertijd echter wordt hij vaste organist van de Domkirche in Halle. Vanaf dan gaat het snel: hij gaat in hoog tempo componeren, geeft de studie op en komt te werken bij het opera-orkest in Hamburg. Daar ontstaat ook zijn eerste eigen opera Almira.
Na een aantal jaren veelvuldig in Italië te hebben gewerkt en gestudeerd, gaat hij in 1710 voor het eerst naar Engeland. Zijn opera Rinaldo is er een groot succes en al snel heeft hij allerhande, al dan niet koninklijke, opdrachtgevers. Voor koning George schrijft hij een spectaculair muziekstuk voor tijdens een boottocht: Water Music. Hij zal nooit meer zonder werk zitten en vestigt zich permanent in Londen.
Händels eerste decennia in Engeland sTaan vooral in het teken van (Italiaans georiënteerde) opera’s en kerkmuziek. Het Engelstalige oratorium wordt als genre compleet door hem vormgegeven. Maar ook zijn concerti grossi, orgelconcerten en kamermuziek behoren tot de hoogtepunten van de barok.
De laatste vijf jaar van zijn leven is de ‘grote beer’, zoals Händel vaak werd genoemd vanwege zijn omvang en bijzondere loopje, ziekelijk en blind. Nieuwe werken ontstaan dan niet meer. Maar vergeten wordt hij niet. Na zijn overlijden staan de kranten vol over de van oorsprong Duitse ‘eminent Master of Musick’. Hij wordt begraven in Westminster Abbey en nog altijd gezien als een van de grootste Britse componisten.